top of page

PROJECTE  DOCUMENTAL

"Maleïda, L'Aventura de Jacint Verdaguer a l'Aneto", és un projecte documental basat en el llibre del mateix títol, escrit per en Bernat Gasull i Roig , i editat per Verdaguer Edicions.

La pel·lícula documental vol portar a la gran pantalla una de les vivències més sorprenents i desconegudes del gran poeta català.

L'estiu de 1882, en Jacint Verdaguer va voler trepitjar el Pirineu, de cap a cap, i a peu, per escriure un dels seus millors poemes: "Canigó". En Verdaguer va recollir les vivències, llegendes, tradicions, mots, en una llibreta de viatge. Més de 130 anys després hem exhumat aquesta llibreta, tot resseguint fil per randa el seu itinerari, explorant fotografies i mapes, trescant cada pam de muntanya, per rescatar de l'oblit una gran gesta de la nostra història pirinenca; la que va conduir al poeta fins al cim més alt dels Pirineus; la Maleïda, avui dia més coneguda com a Aneto. Llavors es considerava popularment el cim més alt de Catalunya.

En aquest context, el documental explicarà el com i el què d'aquella gran aventura. Recorrerem per terra i aire tot l'itinerari pirinenc per redescobrir una faceta del poeta català ben poc coneguda. I és que en Jacint Verdaguer, més enllà del seu vessant literari, també fou un muntanyenc i aventurer de primer ordre, que fins i tot va haver d'amagar part de les seves vivències entre versos i poemes.

 

PROJECTE DOCUMENTAL

VERDAGUER PIRINEUS, és un projecte cinematogràfic basat en les llibretes de viatges que portava Jacint Verdaguer en les dues grans travesses que va fer pel pirineu l'any 1882 i 1883. Probablement algunes de les vivències més sorprenents i desconegudes del gran poeta català.

L'estiu de 1882 i el següent, Jacint Verdaguer va resseguir el Pirineu, a peu i de cap a cap.. Estava començant  a escriure el que seria un dels seus millors poemes: "Canigó".

Verdaguer , durant les seves estades al Pirineu, va recollir vivències, llegendes, tradicions, mots, que va escriure en aquestes llibretes, actualment conservades a la Biblioteca de Catalunya. Més de 130 anys després, hem exhumat aquests documents tot resseguint fil per randa el seu itinerari, explorant fotografies i mapes, trescant cada pam de muntanya, per rescatar de l'oblit una gran gesta de la nostra història pirinenca. Les primeres grans travesses d'alta muntanya protagonitzades per un català.

Recorrerem per terra i aire l'itinerari pirinenc tot descobrint  una faceta ben poc coneguda del poeta. I és que Verdaguer, més enllà del seu vessant literari, fou un muntanyenc i aventurer de primer ordre, que va convertir la muntanya en escenari literari per a explicar la història fundacional del seu país.

 

EL TRACTAMENT

Per resoldre aquesta història i per entendre el significat de tot plegat, ho explicarem mitjançant diferents personatges que interpreten o segueixen el rastre del poeta.

A vegades trepitjant el terreny i d'altres recordant la història, però sempre rere un territori marcat per la petjada del poeta, interpretat magistralment per l'actor Lluís Soler.

Passa a passa, anirem descobrint molts dels misteris i enigmes que amaga aquesta història extraordinària. Alhora, retrobarem itineraris perduts que ens permetran conèixer millor la cultura, la història i la geografia de les nostres contrades pirinenques, on el cim de la Maleïda (Aneto) i la Pica del Canigó,  apareixen sempre com els dos puntals de Catalunya.

IMATGES DE LA GLACERA DE LA MALEÏDA  AL S.XIX, FONS DE LA BIBLIOTHÈQUE MUNICIPALE DE TOULOUSE

© 2016 by FilmeXplora

bottom of page